Archief: "Zondag 14 april 2013, Duijf Speelt!"

'Het nieuwe luisteren'

Waarom deze video? Omdat Duijf een uitnodigend gebaar wil maken voor zijn concert op zondag 14 april 2013 om 15.00 uur in Theater aan de Slag te Culemborg.
 
Wie zie je in deze video? Peter Elbertse, Bartho Staalman, Paula van Walsum en Duijf. Peter, klassiek slagwerker, heeft Theater aan de Slag opgericht. In het filmpje kun je de sfeer van dit prachtige theatertje alvast proeven. Peter geeft er ook drumlessen en een van zijn oud-leerlingen is Bartho. Deze Staalman is behalve drummer ook medeorganisator van het concert en speelt natuurlijk mee. Paula, de mama van Bartho, is zo vriendelijk hulp te bieden bij het promoten van het optreden. En Duijf? Die probeert een van de vele in het theater aanwezige instrumenten uit...
Overigens heeft Duijf Peter weten te strikken om ook een bijdrage als muzikant te leveren aan het concert. Volgende week gaan Duijf en Peter repeteren en we houden je op de hoogte van de vorderingen hieromtrent....
 
Wie hoor je in de video? Janos Koolen; mandoline, Sam Jones; elektrische gitaar, Mathijn den Duijf; zang en akoestische gitaar. (Tekst en muziek: Mathijn den Duijf)
 

 

Op zondag 14 april zal Duijf, in samenwerking met Theater aan de Slag, een zeer divers concert geven in Culemborg. Duijf is liedjesmaker en zal zijn teksten en muziek tijdens dit optreden zonder terughoudendheid delen met het publiek. Duijf noemt dit, licht ironisch, 'het nieuwe luisteren'. Liedjesmaker en publiek sámen maken een concert.

Om zich optimaal voor te bereiden heeft Duijf diverse bezoeken gebracht aan Culemborg en enkele van haar bewoners. Hij ging onderzoeken of hij zich met het oude stadje zou kunnen verbinden. Er bleek bijvoorbeeld een treffende gelijkenis te bestaan tussen Duijf's geboortestad Dordrecht en Culemborg; namelijk, in beide steden vindt men een scheve kerktoren. Duijf heeft vroeger, toen hij nog een Duijfje was, heel wat keren met zijn beste vriendje de scheve toren beklommen. Soms schrok hij tijdens de klim op van de klokken die plots begonnen te spelen. 

Dit geluid van klokken is altijd in zijn hoofd blijven rondzwerven.

In een voormalige smidse, met bouwelementen van een 15e eeuws klooster, heeft Duijf in Culemborg kennis gemaakt met twee bijzondere beeldend kunstenaars. Zij hebben de smidse gered uit de klauwen van een pseudo projectontwikkelaar die alles plat wilde gooien om zoveel mogelijk kubieke meters te kunnen bebouwen. Dat liep gelukkig anders, want de ontwikkelaar ging failliet en de twee kunstenaars waren bereid de mouwen -permanent- op te stropen... Door het gebouw te aanvaarden zoals het is; met ongelijke muren, vreemde hoogteverschillen in de vloer, schijnbaar onlogische indeling van ruimtes, de originele blaasbalg en heel veel restauratiewerk, hebben zij de smidse helemaal van hen zelf gemaakt. Een plaats waar zij in alle eigenheid hun werken kunnen scheppen.

In Utrecht heeft Duijf zijn werkplek in een voormalige houtzagerij aan de Vecht gevestigd. Duijf zit letterlijk tussen de daar aangetroffen houten, platen, balken en gereedschappen wanneer hij zijn liedjes componeert. Toen Duijf de antieke vleugel er naar binnen reed was het alsof deze nergens anders naar toe had kunnen gaan; de klank van het instrument en de (houten) geschiedenis van de ruimte vallen helemaal samen.

De connectie tussen Duijf en Culemborg zal tijdens het concert op de 14e april ook terug te horen zijn in de muziek. Op drums, namelijk, doet Bartho Staalman mee en hij is opgegroeid in Culemborg. Bartho heeft Duijf geïntroduceerd bij zijn oude drumdocent Peter Elbertse. Peter is initiatiefnemer van Theater aan de Slag én slagwerker bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Duijf heeft Peter gestrikt om enkele liedjes mee te spelen op vibrafoon. Dat doet hem zo denken aan die kerkklokken van de scheve toren... 

Verder doen op zondag 14 april mee:

Lucas Beukers; basgitaar

Janos Koolen; mandoline, piano, akoestische en elektrische gitaar

Erwin Tuijl; piano en orgel

Duijf; zang, akoestische gitaar en piano

Bartho Staalman; drums en percussie

Peter Elbertse; slagwerk

Datum: 14 april 2013

Aanvang: 15.00 uur

Entree: naar eigen inzicht en vermogen (pay what you want)

Reserveren & Locatie: Theater aan de Slag, Culemborg